The Present process
The Present 100 is het hart van onze organisatie. Ondernemers die de vraag stellen: hoe kunnen wij samen meer betekenen voor de wereld?
Daarbij focussen we niet alleen op het handelingsperspectief, maar ook op de nodige bewustwording, kennis en gevoel van verbondenheid.
Zo komen we samen tot de meeste maatschappelijke winst.
Bewust(er) worden
Wie de wereld wil veranderen, begint bij zichzelf. Soms heb je al langer een sluimerend onderbuikgevoel over iets wat niet klopt en waar je je tanden in wilt zetten. Soms verandert je kijk op de wereld heel plotseling en radicaal door een ingrijpende persoonlijke ervaring. Zo worden idealen geboren. Door bewust(er) te worden ontstaat ruimte voor actie en verdwijnen gevoelens van onmacht als sneeuw voor de zon. Daarom besteden we binnen The Present 100 aandacht aan onze innerlijke groei en ontwikkeling.
Samen leren
We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk, aldus hoogleraar Jan Rotmans. Om dat te begrijpen en werkelijk van waarde te kunnen zijn in de sociale en duurzame transitie die we momenteel doormaken, is nieuwe kennis van belang. The Present 100 leden hebben toegang tot het gehele maatschappelijke netwerk van The Present, met 100+ partners in het veld. Ook zijn wij een partnership aangegaan met de School for Change. Zo ontwikkelen we met elkaar hetzelfde vocabulaire voor verandering.
Samenkomen
The Present 100 is een community van gelijkgestemden in missie, maar verder in zoveel mogelijk opzichten een diverse groep. Sociaal ondernemerschap kan eenzaam voelen en je wagen aan een maatschappelijk vraagstuk uitdagend. Het is daarom des te belangrijker om je veilig en gesteund te voelen, zodat we elkaar beter kunnen helpen en versterken. The Present 100 leden hebben de uitnodiging om samen te komen door het jaar heen voor verschillende bijeenkomsten en projecten. Samenkomen als gehele groep én samenkomen in kleinere groepen.
Samen doen
The Present 100 is in het leven geroepen om dingen aan te pakken. Samen met echte ondernemers. Daarom staat het handelingsperspectief zeer centraal bij alle activiteiten van The Present 100. Je kunt je als lid aansluiten bij maatschappelijke programma’s geïnitieerd vanuit het kernteam van The Present en je eigen ideeën realiseren – in samenwerking met andere leden, en met ondersteuning van het kernteam en het uitgebreide maatschappelijke netwerk van The Present.
Zie voor een overzicht van al onze programma’s onze impact pagina.
Wil jij ook met andere gedreven ondernemers meer maatschappelijke winst boeken?
Dan gaan we graag met je in gesprek! Laat hieronder je gegevens achter en dan zien we je snel.
Uitgelichte projecten
ROOM FOR CHANGE is een social responsibility programma voor hotels, waarmee de kracht van de hospitality wereld wordt ingezet om een positieve impact te maken in het leven van mensen die tijdelijk geen onderdak hebben.
Hotels stellen voor ROOM FOR CHANGE structureel kamers beschikbaar waar mensen veilig en in rust kunnen verblijven in plaats van op straat en in opvanghuizen totdat zij een eigen woning kunnen betrekken.
ROOM FOR CHANGE is de winnaar van de Sustainable Development Goals Award NL 2023 en de Omarmprijs 2022
Check de website hier: www.roomforchange.world
Samen is onze natuur
Uiteindelijk gaat The Present 100 over samen mooie dingen doen. Een voorbeeld hiervan is het BIG HUG project, geïnitieerd door Odette van Zijdveld (SoulBites) en Laurens Franssen (u-inc).
BIG HUG staat voor meer verbinding in onze samenleving. Het omvat een jaarlijkse award, een BIG HUG collectie van upcycled sweaters & verbindende events. Want ons echte geluk zit in verbondenheid. Samen is onze natuur.
BIG HUG upcycled sweaters
De BIG HUG sweaters zijn one-of-a-kind goede kwaliteit vintage sweaters. Handgedrukt met eco inkt. De collectie wordt pro bono geproduceerd en is te koop bij Soulbites. Als je deze trui koopt, komt 100% van de opbrengst ten goede aan de projecten van The Present Movement. Dus hiermee trakteer je jezelf, anderen en de planeet op een BIG HUG!
HUG-Cyclen noemen we dat.
BIG HUG AWARD
De jaarlijkse BIG HUG Award wordt uitgereikt aan inspirerende initiatieven die moed en verbinding uitstralen en het verschil maken voor anderen. Met deze award bieden we een podium aan projecten—groot of klein, particulier of zakelijk, lokaal of landelijk—om hen te laten groeien en hun impact te versterken.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2.500, maar ook uit unieke kansen voor zichtbaarheid, publiciteit, en toegang tot het brede netwerk van The Present. Zo won in 2023 de Rotterdamse straatarts Michelle van Tongerloo de BIG HUG Award, en ging de prijs in 2024 naar de WachtVerzachter, een initiatief dat sociale steun biedt aan mensen die wachten op psychische hulp.
De uitreiking van de BIG HUG Award 2025 vindt plaats in het najaar van dat jaar. Houd de website in de gaten voor informatie over nomineren en de awarduitreiking.
In Nederland zien we dat veel talentvolle studenten met een biculturele achtergrond vroegtijdig stoppen met hun studie, en dat is zonde! Zowel voor de student, maar ook voor organisaties en de samenleving.
Nihat Kurt, lid van The Present 100, initieerde daarom de Talent Academy om deze studenten te helpen hun talent verder te ontwikkelen en hun positie in de samenleving te versterken. Ondernemers bieden in de Talent Academy trainingen en coaching aan de student, en jongeren worden in contact gebracht met rolmodellen zodat zij hun netwerk kunnen verbreden en hun eigen doelen kunnen waarmaken.
Het doel van het project is om jongeren te helpen hun talenten te ontwikkelen en hun waarde in de samenleving optimaal te benutten. Ze krijgen een jaar lang gratis coaching vanuit de Talent Academy, toegang tot een netwerk van ondernemers en bijeenkomsten met andere deelnemers om van elkaar te leren en successen te delen.
Wil je meer informatie neem contact op met: info@thepresent.world
Lees hier verder en meld je aan voor de pilot in januari 2025.
Growing Roots komt voort uit de overtuiging van wat natuur voor een mens kan betekenen: een rustige plek om je terug te trekken, een plek om te herstellen, een plek om letterlijk en figuurlijk te bloeien.
Wat wij tegelijkertijd zien is dat dit soort plekken voor veel groepen minder bereikbaar zijn. Als je geen geld hebt om een dagje naar een natuurgebied te gaan, bijvoorbeeld. Of als je je niet veilig voelt in open parken. Of als de plek waar je verplicht bent te blijven meer uit beton bestaat dan uit groen.
Wij willen met Growing Roots de komende jaren de kracht van ondernemers verbinden met maatschappelijke initiatieven om zo groene havens te creëren voor verschillende doelgroepen: bij inloophuizen voor dak- en thuislozen, bij asielzoekerscentra, bij veilig thuis woningen. Altijd in overleg, overeenstemming en samenwerking met de doelgroep. Zodat iedereen een groen thuis heeft om te kunnen wortelen.
Het eerste Growing Roots project wordt momenteel ontwikkeld op het asielzoekerscentrum Willinklaan in Amsterdam.
Met het plaatsen van een natuur- en ontmoetingsplaats maken wij de omgeving voor bewoners van het azc een stukje prettiger, door een plek te creëren om elkaar te ontmoeten, om een bezigheid te hebben gedurende de dag én om meer te leren over en te werken met de natuur.
Met Growing Roots hopen we op verschillende vlakken een positieve impact te maken:
🌱 Zingeving
Door bewoners in het hele proces te betrekken, kunnen zij een gevoel van betekenis vinden door hun actieve bijdrage aan de tuin en de natuur.
🌱 Sociale cohesie
Door samen te werken aan het ontwerp en onderhoud van de tuin, ontstaan er ontmoetingen en verbindingen tussen bewoners van het azc, wat leidt tot een sterkere gemeenschap.
🌱 Educatie
Potentiële workshops en natuuractiviteiten in de tuin geven bewoners, jong en oud, de kans om te leren over tuinieren, voeding en duurzaamheid, wat hun kennis en vaardigheden verrijkt.
🌱 Milieu
De groene ruimte draagt bij aan biodiversiteit en milieubewustzijn, terwijl het tegelijkertijd de leefomgeving verbetert door vergroening en het tegengaan van verharding in de stad.
Eind januari 2025 zullen we gaan planten! Wil je meedoen? Neem contact op via roos@thepresent.world.
Alle hulp is altijd meer dan welkom! Je kunt een donatie achterlaten via de tool of direct naar NL76 TRIO 0379 2093 06 t.n.v. stichting The Present Movement (ANBI). Heel veel dank!